Grodan i vattnet

De flesta av oss är vanemänniskor. Vi reagear starkare mot drastisk förändring än mot små varianter. Så, med förändringar av intranät kan vi tänka på en populär analogi (med vissa djurrättsvidriga tendenser).

Sänk ner en groda i hett vatten och grodan kommer reagera direkt och instinktivt och fly därifrån. Sänk istället ner grodan i svalt vatten, gradvis öka temperaturen till hett vatten, och grodan kommer att sitta kvar.

Lärdom: Vill du få användarna med dig, se till att förändring sker gradvis och inkrementellt (för att fikonspråkschvunga). Kanske liknar det här vilseledande manövrar och att föra användaren (grodan) bakom ljuset. Men poängen är (till skillnad från grodans situation) att se till att användarna är med på förändringar och att de själva gärna är initiativtagare och inspiratörer till dessa.
Andra bloggar om:

En reaktion på ”Grodan i vattnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s