Våra politiker vill leka

Har ni oxå undrat varför de flesta ledande politikerna hellre vill synas i lekprogram som Extra Extra, Ett herrans Liv på 5:an, TimeOut osv. Säg Ja! Speciellt inför en valrörelse, eller under. Medvetet undviker de mer granskande journalister och deras agendor. Pågår ju t ex en diskussion kring Uppdrag Gransknings oförmåga att locka till sig GP och Reinfeldten innan valet. Snarlikt detta är debaklet kring apatiska flyktingbarn, Gellert Tamas reportage i Uppdrag Granskning, och Barbro Holmbergs ovilja att ställa upp på intervju.

Två saker.
Att de inte vill granskas och istället leka är nog ren valstrategi. Politisk makt och valstrategi handlar ofta om att sätta en agenda (högerblocket lyckades med att sätta den först – arbetsmarknad osv) samt att se till att framstå som de rätta ledarna. Det realpolitiska innehållet har mindre betydelse när du ska vinna den moderna rösten i ett val.
Alliansblocket hade förstått det, de hade lärt sig av Blair, lärt sig av den oranga revolutionen i Ukraina, lärt sig av situation i Italien, lärt sig av PR-byrån Hill & Knowlton. De behövde aldrig pusha på vad de vill göra, utan mer att de vill göra, och att just de är personerna att göra det. GP trodde att han var en statsman, en snedvriden patriarkal gestalt med en nedvärderande attityd.

Barbro Holmbergs ovilja att ställa upp på intervju är istället intressant på ett annat plan. Här är det uttryck från politikern att de inte litar på journalisterna, att journalisterna själva har en drivande agenda. Politikern vill ju själv sätta agendan. Det roliga (eller hur man vill se det) är att Barbro och hennes gäng har en poäng när hon var villig att ställa upp på intervju om Uppdrag lovade att sända hela intervjun oredigerad!
Här har vi det igen, slitningen mellan broadcasting med sändarmakt och ett uttryck för att ha en mottagarmakt. Visst, av utrymmesskäl och kommunikativa anledningar är det självklart att saker redigeras. Men idag har vi stora möjligheter att låta allt oredigerat vara tillgängligt för lyssnaren, TV-tittaren, för de som vill. Gör det tillgängligt via webben, podcast, eller liknande. Låt mottagaren vara med att styra sin egen utsatthet för broadcasting. Lösningen kanske finns i DMB – Digital Multimedia Broadcasting. Olika medier passar för olika sätt att hantera innehållet. TV är mer strikt broadcasting, därför mer behov av redigering. Webb, podcast, rss-flöden osv är det inte. Så varför inte låta det oredigerade finnas tillgängligt i ”samsändande” kanaler.

Andra bloggar om: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s