I kristallkulans bistra verklighet

Jag hittade en gammal rapport från Kairos i bokhyllan. Det är en studie i mobil konsumtion och syftade till att vägleda till morgondagens mobila marknadsplats. Rapporten är skriven i november 2000.

En av resultaten lyder: ”Marknaden för mobiltelefoner börjar bli mättad. Drygt 70 procent av de svarande har mobiltelefon och endast någon procent ytterligare planerar att skaffa” (3% min anmärkn) […] ”Tillgången till bärbara datorer är ca 15 procent och ytterligare ca 5 procent planerar att skaffa bärbar dator. Här dominerar åldersgruppen födda 1947-74 användandet.

Jag undrar om studiekonsulterna har kvar sina jobb. Förmodligen inte inom mobilbranschen. Kul att se att en åldersgrupp som kan spänna över nästan 30 år…

Betydligt roligare läsning är The Year 2000 – A Framework for Speculation on the Next Thirty-Three Years, skriven 1967 av Herman Kahn och Anthony J Wiener. Kahn anses förövrigt vara inspirationsfigur till Stanley Kubricks film Dr Strangelove. I boken försöker författarna skåda in i framtiden i ett 30årsperspektiv. Stora delar handlar om politik och samhällsförändringar men även teknikanalyser. Vi hittar t ex:

”Så småningom kommer sannolikt varje hem att ha en datamaskinterminal, som är kopplad till offentligt utnyttjningsbara datamaskiner vilka ger användaren möjlighet till direktkontakt med bibliotek, lagring och vid behov tillhandahållande av personliga uppgifter, konsumentupplysning, etc.

[…] ”Vidare kan vi…tänka oss följande: [..] ”Utnyttjning av stora datamaskiner för realtidskörning inom näringslivet i samband med olika informations och kontrollaktiviteter som kan beröra ekonomi, lagarstyrning, marknadsanalyser, konsumentpreferenser, långtidsprognoser o.s.v.” […] ”…datamaskinen sköter alla in- och utbetalningar från personliga konton.

[…] ”Individuella datamaskiner…kommer att utgöra en väsentlig utrustning i hem, skolor och affärsföretag….använda en datamaskin kan komma att bli mera utbredd än t ex förmågan att spela bridge eller köra bil.

Känns som en bättre kristallkula än Kairos. Men i ärlighetens namn innehåller Kahn och Wieners bok även skrämselscenario att Spanien ska vara grogrund och idéskapare för en ny paneuropeisk aristokratisk teknokrati…

Mer intressant på intressant.se. Andra bloggar om: , , , , .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s