Handeln vill veta årets julklapp

Årets julhandel närmar sig. Den 16 november börjar den hos Handelns utredningsinstitut. HUI släpper då den årliga rapporten Årets julhandel som innehåller en prognos över den förväntade detaljhandelsförsäljningen under december samt korar en produkt till Årets Julklapp.

Vilken blir årets julklapp? För er som glömt föregående års listar jag:

1988 Bakmaskinen 1994 Mobiltelefonen 2000 DVD-spelaren
1989 Videokameran 1995 CD-skivan 2001 Verktyget
1990 Woken 1996 Internetpaketet 2002 Kokboken
1991 CD-spelaren 1997 Elektroniskt husdjur 2003 Mössan
1992 TV-spelet 1998 Dataspelet 2004 Platt TV
1993 Parfymdoft 1999 Boken 2005 Ett Pokerset

Det finns tre kriterier för Årets julklapp.

  • Representera samtiden.
  • Vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse för det snart gångna året.
  • Vara den vanligaste julklappen eller mest inkomstbringande för handlarna.

Sony Playstation 3 lär det iallafall inte bli. Med en försenad lansering till Europa från mitten av november till mars nästa år har de redan förlorat. Spelkonsoler i övrigt kan vara en kandidat, men det är de alltid. Xbox 360 verkar rulla på, Nintendo säljer framförallt bra i Japan och PSP har mognat.

Men inga spelkonsoler kommer bli årets julklapp. DigitalTV-produkter känns självdiskvalificerade pga deras onyhet. Varor relaterade till Soduko kan vara ett tips. Mobiltelefoner har svårt att skapa hype nuförtiden. Produkter som är till för mobil mediakonsumtion/upplevelser/positionering har en chans. Tror inte det är kopplat till mobiltelefonen däremot. Ljudboken är inte ny, men kan ha fått nyväckt intresse.

Jag vill ha fler förslag!

UPPDATERAD!: Se Handeln vill veta årets julklapp Del II.

Andra bloggar om: , , , , , , intressant

2 reaktioner på ”Handeln vill veta årets julklapp

  1. Till Åsa: Jag förmodar att det är en post på din egen julklappslista till tomten. :) Sure, ett spa-paket säger jag inte nej till. Frågan är om ”upplevelsepresenter” är alldeles för vida för att passa kriterierna för årets klapp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s