Håll dig uppdaterad

Hos Ladislaus Horatius är det ett skällsord.
Inom Business Intelligence är det motorn.
Bland vissa bloggare är det bränslet.
För intranätansvariga är det en klyscha.
Bibliotekarien ser det som ett verktyg.
Värdepappersbytaren har det som ett villebråd.
Inom fobikern handlar det om kontroll.
För paparazzi (menar inte påven Benedictus), klickreportern och stueplansbloggen är det själva existensens grund.
För journalisten är det alltid nån annan som är före.
Personligen känner jag det som ett gift och livets vatten.

Att vara uppdaterad handlar t ex om källor, filtrering, sortering, brus, tekniker, tjänster, analys, förmedling, konvertering, presentation, signaler, agenter, aktörer, data och framförallt personer. Inom BI sysslar man gärna med data mining och data warehouse. Synen på information och kunskap inom dessa områden har ett klart tekniskt perspektiv. Handlar gärna om effektivitet, överföring av data, uppsamling av data, automatik, signaler och brus. Anspelning på gruvdrift och varugrossistlager pekar i sig på en syn att data/information (oklart vad de menar) finns som outnyttjade naturresurser eller lagerplatsartiklar. En syn på att information/data/kunskap finns där ute, redo att hämtas, erövras och bevakas.

Uppdateringsbranschen verkar bygga på en sorts allmängiltig ståndpunkt att den ökade andelen information flödar över gränser och tider, där det finns en direkt koppling mellan ökad informationsmängd och ökat brus. I en sådan värld krävs det instrument och metoder att särskilja rätt och korrekt information från det omgivande bruset. Den rätta och korrekta informationen är även satt under ständig påverkan, infiltration, förvanskning och förvandling vilket medför att strategier kring säkring av information och uppmärksamhet på manipulation bör finnas. Det vill säga, i god militär anda krävs det ett krig för att det ska bli intressant. I det här fallet rör det sig om informationskrig. Motdraget för denna soppa av brus, information, påverkan är omvärldsanalys – instrument och metoder för att insamla, analysera och delge i syfte att fatta beslut. Läser vi mellan raderna skönjer vi rational choice och systemteori. Genom att identifiera delarna, väga dessa i analysvåg, utgå från tämligen klara gränser och definitioner, osv, har vi stora möjligheter att sålla bort onödig information (brus), stå förberedda mot vilseledning, samt kunna förmedla en så pass korrekt bild som möjligt.

Nej, mer uppmärksamhet på att det är skillnad på data, information och kunskap. Mer uppmärksamhet på socialt spel. Mer uppmärksamhet på att det krävs känsla. Mer uppmärksamhet på att det är mer viktigt hur och vad du frågar om än vad som finns att hämta i gruvan.

Personligen ser jag det hellre i hockeytermer:
“The key to winning is getting first to where the puck is going next.” (Wayne Gretzky)

[Textens läsbarhet: LIX-index 44]

Andra bloggar om: , , , , , , intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s