David är David och Goliat är Goliat, även bland småföretagen

SAP och Oracle inte alls lyckats hota t ex Visma och Hogias position hos småföretagen inom affärssystemmarknaden. Ryktas om att SAP har färre än hundra och Oracle under 20 småföretagskunder. SAP försökte t ex sälja in Business One till mig för några år sedan. Tillsammans med drakarna Microsoft och Oracle ville de då svepa upp de mindre systemleverantörerna, antingen genom att köpa upp dem, eller att flöda marknaden med nya ”små” system. Det gick inte så bra. Eller rättare, det gick bra att köpa upp, men inte att förstå att det är skillnad på små företag och små företag. I SAPs prismodell hade de ett enhetspris per användare, då kring 15 000 kr. Å sen vill de givetvis ha betalt för deras inblandning i installation, implementering, processmodellering, anpassning, utbildning, och support. Ett småföretag i svensk tappning som behöver 10-15 klientinstallationer skulle alltså hosta upp en rätt saftig summa. Bra SAP….bättre lycka nästa gång. Jag köpte inte in Business One…

Försäljningschef på Oracle Sverige, Sören Widerståhl, ser däremot inte David i den storlek andra ser David – ”Om vi pratar om företag upp till 100 anställda så är inte det vår marknad, det är ingenting vi fokuserar på. Vi inriktar oss på företag med 300 anställda och uppåt.” (CS 6/1-06). Företagarna har en snävare definition på begreppet småföretag än Oracles. Enligt dem är ett småföretag ett företag med färre än 50 anställda. Gränsen för ett medelstort företag går vid 200 anställda. De här gränserna skiljer sig åt mellan olika länder.

Den stora potentialen i svenska företagskultur ligger i små- och medelstora företag. Framförallt i små företag. Sverige som marknad är även för liten för Goliats affärsmodeller. Det är inte konstigt att Visma med Spcs, Hogia, Jeeves (Garp), Mamut, Monitor, Pyramid och liknande system har haft en gynnsam utveckling. Gissningsvis är hotet mot dessa uppköpet, inte systemens funktioner och anpassningsförmåga. Vi har redan sett den utvecklingen i några år, de små vill uppåt och de stora vill neråt.

Accenture har även en undersökning som visar att det är stor skillnad på hur samma affärssystem utnyttjas helt olika utifrån dess potential. De som utnyttjar bäst är de som visualiserar och kopplar samman organisationens processer och låter affärssystemen vara verktyget.

Håll annars ögonen på Fortnox

Andra bloggar om: , , , , , , intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s