Kultur i licenserad TV-form

Nu hör jag många röster om att kulturminister Cecilia Stegö Chilò måste avgå. Detsamma gäller för K-World-TV-Norrköpingsstudiohuserande-Nova-barnfödandeförfattarinnan Maria. När det gäller kulturministern finns det äntligen lite intressant att bita i. Kulturfolk rasar över hennes obetalda TV-licenser, facket på SVT gör uppror, bloggare, tidningsläsare och debattörer kräver hennes avgång. Hon är fuskare och odemokratisk och allt möjligt, sägs det. Vad vet jag om det, möjligt att hon är.

Men hon ska inte avgå för att inte betalat TV-licensen, eller att hon på nåt sätt undlåtit att vara kulturell (vad nu det är) genom att inte betala TV-licensen. Den enda godkända anledningen är istället den att hon inte gett nåt bra skäl till att hon inte betalt. Det råder en missuppfattning i media- och läsarbruset att vi betalar TV-licensen för att bekosta TV-program. Det gör vi inte alls. TV-licensen måste betalas av alla (hushåll) som äger, hyr eller lånar en mottagare som har teknisk förmåga att ta emot TV, broadcastade signaler.
Mottagartyperna är t ex:

 • Tv
 • Video med kanalväljare
 • Dator med tv-kort
 • Videokamera med kanalväljare
 • Inspelningsbar DVD med kanalväljare/mottagare
 • Digital-tv-mottagare

TV-licensen används sen delvis till att finansiera public servicehusen SVT, SR och UR. De pengar som Radiotjänst får in sätts in på ett särskilt konto i Riksbanken. Varje år får sen SVT, SR och UR pengar från detta konto. Hur mycket som delas ut sen bestäms av regeringen.

TV-licensen har alltså ingenting med program eller SVTs innehåll att göra, eller överhuvudtaget TV egentligen. Knappast med kultur heller, för kultur är per definition ett innehåll. Vi betalar för en teknisk förmåga hos en liten pryl att ta emot en viss typ av signaler. Men om tekniken att överföra är streaming, då behöver vi inte betala, för då handlar det inte om en TV-mottagare. Teknikval styr alltså KulturSverige enligt vissa höga röster, eller? Syftet från statens håll med TV-licensen är oberoende, reklamfri, mångsidig och opartisk information. Det gillar jag. Men själva avgiften har de inte kopplat till detta. Den är istället kopplad till en teknisk gizmo.

Så Cecilia, om du bara hade tagit upp diskussionen om TV-licensens märkliga konstruktion, då hade du haft mer intressant att se fram emot i morgondagens drev.

Andra bloggar om: , , , , , , , intressant

6 reaktioner på ”Kultur i licenserad TV-form

 1. Jaså är det såå det är!? :D
  Tack för att redde ut begreppen. :)
  Håller med om att om hon bara varit ärlig och sagt som det var (vad det nu var för skäl) så hade det nog inte blivit samma diskussion.. kanske… :)
  Ha det kalas!

 2. Men det är väl på tiden att vi slipper denna sjuka avgift!! Låt de som vill se på SVT:s tramsiga program betala för det och låt oss andra slippa!!! Vad är det för komunistiskt kontrollsamhälle vi lever i!!! Jag har aldrig betalat och kommer aldrig att göra det heller!!!

 3. Till VHC: Ja, jag hoppas att det är så iaf. I min värld är det så. I stora delar av landet är det så. Så även på Värmdö tydligen, eller åtminstone på sidan av rinken. :)
  Kalas!

 4. Till Susanna: Kommunism har nog inget med saken att göra, men jag förstår vad du menar. Å andra sidan tycker jag att det finns fog för skattefinansierad Public Service. Men då ska den behandlas i samma anda som t ex andra ”vi-ska-alla-betala-skatter (vägskatt, kommunskatter osv).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s