Journalisten och informatören i skandalens ljus

Det handlar mycket om journalister nu i dreven kring våra minstrar.

Som informatör blir man ibland sammanblandad med denna yrkesgrupp. Inte heller så ovanligt att framförallt organistationer och kommuner söker efter informatörer men istället anställer journalister i informatörens kappa. Jag undrar ibland varför. Gissningsvis är att många kommuner idag bryr sig mer om sin framtoning i media, än om strategisk information och kommunikation. En journalist förstår ju andra journalister. Å det är journalister som ofta är mottagaren av kommunens externa mediainformation. En journalist är även en mer driven skribent. Journalisten har även normalt en roll att granska kommuner och det verkar idag som kommuner är väldigt känsliga för hur de framställs i media. Anställs en journalist kan kommunen tro att de på så sätt skyddar sig mot alltför hård granskning.

Men en journalist och en informatör arbetar utifrån olika förutsättningar. En journalist är något av en outsider som på egen hand måste söka information. Den här informationen måste journalisten fritt få förfoga över och känna frihet att publicera den. Det ligger inte i journalistens roll heller att ställa sig frågan om publiceringen skadar vissa intressen.

Informatören kan vi se som en insider som får t ex information i förtroende men kan inte helt fritt använda den informationen. Jag kan ju tycka att viss information ska göras fullt tillgänglig, den kan vara känslig, men jag kan inte utan argument och förankring hos ledningen publicera den eller kommunicera dess innebörd. Informatören har ett helt annat ansvar mot sin uppdragsgivare.

Jag vet att det finns vissa som i den förlängningen ser informatören som mer av en PR-människa, en damagecontrol-funktion hos företaget/organisatonen. I så fall har de helt missat vad informatörer pysslar med. En informatör som i stort bara har en pressfunktion, sure, jag förstår kritiken. Men frågan är om detta är att betrakta som en informatörs jobb. I varje fall, inte en huvudsyssla för en informatör. Själv ser jag informatörsrollen som strategisk, vars huvudsakliga fångst rör informationsflöden och processer, stöd i kommunikationen, kreatör, signalförstärkare, identifierare av behov, utvecklare, utbildare och samordnare.

En journalist är granskare. En informatör har mer gemensamt med marknadsföraren eftersom det handlar om förtroendekapital och ansvar. En person med journalistisk bakgrund kan därför känna sig obekväm i informatörens roll. Jag vet inte om det motsatta gäller…

[Textens läsbarhet: LIX-index 45]

Andra bloggar om: , , , , , intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s