Are U down with the lingo?

Jag har gjort nivåplaceringstest i Tyska. Det är ett test som ska följa Europarådets nivårekommendationer för språkförståelse. Ville testa hur det låg till med tyskakunskaperna. Är själv en av många som har tre år grundskolenivå och tre år gymnasienivå i tyska, men det var ages ago! Typ 15 år…

Testet är i fem delar vilka ska täcka läs- och skrivförståelse, grammatik och simulerad hörförståelse. Full pott är 92 poäng och jag kan stolt säga att jag skrapade ihop 53. Klart nöjd! Med 53 poäng hamnar jag inom intervall 31 – 60 poäng som anger rekommenderad nivå A2. Den nivån säger att:

A2
Jag kan uppfatta huvudinnehållet i korta, tydliga och enkla budskap och meddelanden. Jag kan läsa mycket korta och enkla texter. Jag kan hitta viss information jag behöver i t ex annonser, prospekt, matsedlar och tidtabeller. Jag kan fungera i mycket korta sociala samtal, men jag förstår i allmänhet inte tillräckligt för att själv hålla liv i samtalet. Jag kan använda en rad fraser och meningar för att beskriva min familj och andra människor, min utbildning och mina nuvarande och tidigare arbetsuppgifter. Jag kan skriva ett mycket enkelt personligt brev, t ex för att tacka någon för något.

Satans, real najs. Å jag e inte långt ifrån B1-nivån som ligger från 61 poäng:

B1
Jag kan förstå huvudinnehållet i tydligt standardtal om välkända företeelser. Jag kan förstå texter som till största delen består av högfrekvent språk som hör till vardag och arbete. Jag kan fungera i de flesta situationer som…

Well done. Känner mig nästan världsvan. Men å andra sidan, vad ska jag med detta till. Vad behöver jag tyskan till? Eller rättare, vad behövde jag tyskan till då, när jag gick på grundskolan och gymnasiet? För att jag senare skulle kunna beställa hotellrum på resa i Tyskland? För att korrekt kunna uttala Reinfeldt? På min tid (på professor Balthasars tid…) var det i stort antingen tyska eller franska du kunde välja i språkväg. På gymnasiet späddes detta på med spanska som vanligt alternativ. Allvarligt talat, tänk om det hade funnits lite mer framförhållning hos skolan. Kändes redan då som en kvarleva från att göra tyskan till ett världsspråk. Du vet, han den där, där nere, som ville ha levnadsrum och allt annat. Mustasch hade han oxå. A massmurdering fuckhead som Eddie Lizzard uttrycker det. Han försökte göra tyskan till världsspråk. Jag är ypperligt glad att han inte lyckades. Med min A2-nivå hade jag förmodligen inte ansetts värdefull.

Tänk om jag blivit tvingad att läsa ryska, arabiska, mandarin eller persiska istället. Tänk er möjligheterna. Det är ju inte direkt tyskan som är på frammarsch. Å detta visste vi väl redan då!? Enkel matematik och statistik på demografisk nivå hade hjälpt. Å vad gnäller jag för; det är väl bara att jag ser till att lära mig dessa språk nu!? Jepp, så lätt är det….sure.

Gjorde även nivåtest för Engelska. Hade bara två fel. Tacka inköparna på mediabolagen för det. Tur att jag inte gjorde nivåtest för svenska. Ett lejonborgande språktest. Det hade förmodligen avslöjat en alldeles för stor kärlek för svengelska, amerikanisering, Princevokabulär, borttagning av subjekt och personliga pronomen och en märklig ordföljd. För att inte tala om för lååååååååååååååååånga meningar. Mitt medborgarskap hade hängt löst.
Ladda hem test hos Medborgarskolan. Finns även för spanska, italienska, franska och svenska som främmande språk.

Andra bloggar om: , , , , , intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s