I ingressens skugga och Putins värld

Aftonbladet.se har ännu en i raden av ypperligt dåliga exempel på fejkad anspelning i rubriker och ingresser. Nu är det ”scoopet” om att president Putin, när han trodde mikrofoner var av, sa till Israels premiärminister Ehud Olmert: ” Hälsa din president. Han förvånade oss verkligen. Vi visste inte att han kunde klara av tio kvinnor. Men det visade sig att han är en mycket kraftfull man. Han våldtog tio kvinnor. Han överraskade oss alla. Vi är alla avundsjuka.

Oavsett vad Putin sa, eller hur korkad han än är, så vill Aftonbladet få oss att tro att detta sades rakt ut i mikrofoner. Det är så bilden säger på löpet, det är så ingressen är sammansatt. Men, läser man i artikeln så framkommer det att det som går ut i mikrofoner är detta (i översättning): – Hälsa din president. Han förvånade oss verkligen.” Sen stängdes mikrofoner av. Det är istället en rysk journalist som sen säger sig höra det andra och sprider det vidare. Till historien hör att Kremls talesman Dimitrij Peskov bekräftar för BBC att Putin verkligen uttalade det som han antas ha sagt enligt ovan story.

Men poängen här är just inte vad som sagts (på engelska förmodar jag), utan hur kvällspress använder sig av snedvriden ingressteknik och där rubriksättning är nåt helt annat än artikeln, även vilka som gör vad. Inte artikelskrivaren som sätter rubrik.
Di e så fiiina!

Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant

2 reaktioner på ”I ingressens skugga och Putins värld

  1. Till Carl: Jo, jag är smärtsamt medveten om att ägartrojkan hos våra kvällstidningar är mer intresserade av försäljning än av innehåll. Men i ärlighetens namn har jag sett att DN.se och SvD.se inte direkt var ”bättre”. But what to do… :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s