Kevin Bacon, Einstein och hur du får nytt jobb

Einstein sökte en konstant, en absolut oförändrad storhet som kunde stå som förklaringsgrund till otaliga förunderliga fenomen i vår värld och utanförvärld. Han fann den i ljusets hastighet. I filmens värld finns en annan konstant och det är Kevin Bacon. Inget släktskap med Francis eller Roger Bacon vad jag vet. Det finns flera varianter av samma tema, men jag gillar själv Six degrees of Kevin Bacon. Det är ett spel/sysselsättning/tankekonstruktion som bygger på att oavsett vilken film du väljer så ska du inom sex steg komma fram till Kevin Bacon.

Perfekt spelplan är givetvis filmdatabasen imdb.com. Välj en film, skådis, producent, eller manusförfattare o dyl och försök att via länkar klicka som mest sex steg till den gode Kevin. Okej, det underlättar om du är cineast, but try it, U might like it. Vill du ”fuska” så kan du alltid använda The Oracle of Bacon at Virginia eller undersida Star Links för att testa nån annan konstant än Kevin.

En annan variant av en sådan här lek av komplexa nätverk, social network analysis, metriker är att det oxå är sex steg från dig till George DoubleYou Bush. Nu är ju presidentkopplingen rätt så meningslös och endast en lek med delmängder och storheter, medan Bacon-imdb är kul, kreativ och ”testbar”

Martin Rosvall, nyss disputerad fysiker vid Umeå universitet, pekar i sin forskning på hur information i nätverk som använder sig av mer än tre steg (three degrees of Kevin) är informationsfattig och i stort sett verkningslös. Han visar t ex att det är enklare att hitta på Manhattan med dess raka och korsade gatunät än i Umeås mer komplexa och ostrukturerade gator. Manhattans mer enkla rutnät kräver färre frågor (antalet informationssteg är färre, färre Kevinbacon-degrees) för att orientera sig, än att fråga nån i Umeå om liknande saker. Förutsätter att båda städerna är obekanta för dig givetvis.

Alltså, det handlar enligt Rosvall om information, och framförallt tillgång till värdefull information. Vi vill ha tillgång till färsk information. Vill du ha jobb via kontakter kommer du att få det inom tre steg, i stort gränsen redan vid två. Du känner någon – ett steg. Du känner någon som känner någon – två steg. Men att känna någon som känner någon som i sin tur känner någon – tre steg – är nästan verkningslöst och har mycket lågt informationsvärde. Interaktionsnivå är obefintlig. Ordinationen för att få nytt jobb enligt Rosvalls modell är alltså att se till att ha högt informationsvärde, få steg och öka interaktionsnivå, dvs snacka dig till jobbet. Undvik att göra som Aleksey Vayner bara, Yalestudenten som gett CVn ett ansikte (länk till YouTubevideon).

He´s on to something. Inte svårt att se Rosvalls konstant inom informations- och kommunikationsbranschen. Vi orkar bara ögna igenom tre resultatsidor från sökmotorn. Tre hierarkiska nivåer på en webbplats ska helst inte överskridas. Mer än tre fonter eller typsnitt blir rörigt. Systemarkitekturer i flerskikt är ofta tre, nu även ofta fyra, även om den del vill baka in processer och användare som egna skikt (sure…knappast). Talet tre verkar magiskt inom information och nätverk…

Jan Guillous argument mot bloggens betydelse, att det till slut tas upp i ”riktiga” media, faller om tre informationssteg sker. Kom ihåg, vi vill ha färsk information och om det går tre steg eller över så är den nästan värdelös. Så om stegen är händelsen källa1bloggen -”riktiga” media, blir informationen hos sista steget, media, lågt värderad och inget vi kommer vilja ägna tid eller betala för. Givetvis bygger det här på att alla steg anses tillhöra informationsnätverket. Bloggens spridning och läsfrekvens spelar roll om den ska anses tillhöra nätverket i stegexemplet här ovan.

Så, Guillou, take it from Rosvall. Se till att hålla dig inom tre steg, annars lär ingen mer lyssna på dig. Himla tur att kyrkomötet i Nicea år 325 stannade vid treenigheten och inte lade sig till med fyrenigheten. Då skulle det ha än mindre och värdelöst informationsvärde. Intressant nog som en variant av Four degress of God, eller Kevin Bacon, beroende på ens trosuppfattning.

[Textens läsbarhet: LIX-index 39]

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

4 reaktioner på ”Kevin Bacon, Einstein och hur du får nytt jobb

 1. Det är lite oklart vad du skriver om ”social network analysis” (orkar inte läsa hela den sida du länkar till, som verkar handla om fotboll).

  Jag läste själv en artikel härförleden om att vi alla är 6 st handslag ifrån vem som helst i världen. Är det det du refererar till kanske? Det var faktiskt det som gav mig idén om att visa att jag för min del kan komma rakt på George W. Bush genom släktband.

  Själv är jag f.ö. två handslag ifrån både kung Carl XVI Gustaf och Bill Clinton. ;-)

 2. En liten rättelse i all denna teoretissering av verkligheten.
  Man kom inte alls överens om ”Treenigheten” på Den Heliga Synoden i Nicea.4 Kyrkor vägrade att dela upp Gudsbegreppet, i 3 delar.
  Däremot, godtog man:Guds Manifestation,i Emanuel Yeso ben Yosef nazareei,(Jesus)dvs att hans kropp var man, men ändå Gudomlig till sin natur och därför skiljde sig markant från oss andra.
  Den Helige ande, anseddes som ”en bit av Gud” och därför inte någon entitet separerad från begreppet Gud.
  De andra kyrkorna, separerade de olika entiteterna, men ansåg att de var av ”samma ursprung”.Så uppstod treenigheten,efter Judisk modell, där man redan tidigare hade separerat :kropp från Själ(livsgnista),materialistiskt(det onda) från det Andliga(det goda)..etc.
  Den Antiokinska Apostoliska Katolska Ortodoxa kyrkan(de omvända hedningarna som bildade egen församling, efter splittrandet av Antiokeaförsamlingen(se apg kap.15)..)vägrade att ändra sin uppfattning, efter Judisk:separeringsmodell.Så är det än idag.

 3. Till Hans-Tommy:
  Som sagt, det finns ju fler versioner av verkligheter. För mig spelar det ingen roll huruvida kyrkomötet fastställde treenighet eller ej, för ”arvet” av mötet blev treenigheten inom den katolska och protestantiska kyrkan, så som den används iag. Att det sedan finns ett antal olika kyrkor och samfund (nom katolicismens, protestantismens och ortodoxas idevärld) som anser sin egen verklighet vara bättre än någon annans hör inte hit. För mig handlade det bara om ”tre steg” (informationshorisonten) och inte fyra steg. Men jag gissar att det hela får olika innebörder på arameiska, gammalgrekiska eller latin, eller vilken ”historia” vi än väljer att följa. Å nu sägs detta på svenska, ännu ett kevin-steg.
  I övrigt finns det Netlore…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s