Timbro är arga på SVTs Planeten, eller på jorden.

Billy McCormac från tänkartanken Timbro är jättearg på SVTs nya dokumentärserie Planeten som har premiär ikväll kl 21. I senaste Resumé kan vi läsa hans åsikter. Enligt honom handlar Planeten om en medveten politisk opinionsbildning från SVT att få oss att gå tillbaka till nåt slags bondesamhälle och att vara helt anti (anti-Timbroidéer förmodligen). Att låta sin egen trädgård vara vildvuxen istället för att hålla gräsmatta är enligt Billy en återgång till bondesamhället. Att handla närproducerade äpplen och grönsaker är enligt Billy att gå tillbaka till ett bondesamhälle. Att vilja vara energisnål i sin konsumtion är enligt Billy att vara bonde. Att överhuvudtaget köpa något som är lokalt producerat är enligt Billy en skrämmande tanke. Billy vill istället se globalt producerande, globalt konsumerande, globalt transporterande, globalt energiutnyttjande, och framförallt, Billy vill inte ha vildvuxen trädgård för då blir han en bonde. Å det är ju fult. Å illa. Å sovjetiskt. Å anti. Iallafall om man bara är konsument. Producent ska du ju inte vara, för då är du i bondesamhället.
Egentligen är ju Billy mediekritiker, å hans åsikter ska nog vara just mediekritik mot SVTs roll och SVTs uppdrag. Billy är oxå en gestalt inom Stockholm Spectator, numera nedlagd. En nätzine/blogg som enligt vissa ägnade sig åt att mobba journalister och anse sig stå för ”sanningen”. DN Kultur har t ex kommenterat detta. Stockholm Spectators svar på DNs inlägg är oxå läsbart.

Mycket sandlåda tycker jag själv, kanske intressant för de själva. I vilket fall förstår jag inte varför han är så arg. Han vill hävda att SVTs Planeten handlar om folkuppfostran där de istället ska ägna sig åt folkbildning. Vad spelar det för roll egentligen? Mer lek med ord och betydelser. Är han rädd för att den enskilde människan är påverkbar? Är han rädd för att den enskilde inte själv kan skaffa sig en egen uppfattning? Eller vet han att vi alla är mottagliga för påverkan? Men påverkan är väl just det han vill att vi ska utsättas för.
Å Billy, globalt producerande och globalt transporterande är faktiskt mer planekonomiskt än marknadsekonomiskt.

[Textens läsbarhet: LIX-index 38]
Andra bloggar om: , , , , ,

10 reaktioner på ”Timbro är arga på SVTs Planeten, eller på jorden.

 1. timbro har målat in sig i ett hörn och framstår mer och mer som ett gäng patetiska clowner… men de är allt annat än roliga, snarare påminner de mer om clowner från nån 80-tals B-skräckfilm…

 2. Timbro har gått på propaganda från Exxon…
  Och eftersom de inte vill erkänna det så beskyller man andra för propaganda…

  FAKTA om problematiken kan man finna på Worldwatch Institute och IPCC. Forskningen är enad, men det vill inte företagarna se för det är de som gör pengar på att strunta i miljöskulden.

 3. Billy McCormac är en nolla.

  Kommentar från Informatören Fredrik till Fredrik:
  Framför personliga åsikter om Billys person till Billy själv, inte till denna blogg tack.

 4. @ khak: Timbro har ALLTID varit ett gäng patetiska clowner!

  Tittar man lite under den välpolerade fasaden så kan man lätt finna tydliga kopplingar till Contra – som i sin tur (obehagliga som de redan är) kan finna kopplingar vidare till ljusskygga element som intet annat vill än göra en Pinochet på riksdagshuset.

 5. ”men de är allt annat än roliga, snarare påminner de mer om clowner från nån 80-tals B-skräckfilm.”

  Jag tror att du tänker på ”DET” baserad på boken av Stephen King.

  Men jag hatar också den där ekologiska romantiken. Den kommer knappast att rädda planeten. Tekniken behöver frigöras från USA:s osunda beroende av olja med deras osunda krig som konsekvens. Visst. Men naturligtvis skall vi hellre manipulera växter än att bespruta dem eler bara äta det som växer i vårt eget land.

  Globaliseringen är omöjlig att stoppa. Så de gamla näringskedjorna från bondesamhället är lika meningslösa att försöka återinföra som bondesamhällets familje/sexual-moral.
  Det är bara så.

 6. Tekniken skall sätta dig fri! Men så enkelt är det inte. Teknik har ett komplext förhållande till social kontext. I många sammanhang är teknik endast medel, i andra kan de stå mer som orsak, eller som mål. Teknik har även mycket svårt att separeras från sin ekonomiska kontext, vare sig det gäller finansiering eller fokusering.
  Att säga att globalisering inte går att stoppa är oxå som att tycka att ”Den osynliga handen” är en reell observerbar, kvantifierbar verklighet med ett inbyggt ändamål. Både är istället generaliseringar av skeenden, eller förklaringsmodeller. Bondesamhället som diskuteras är ju oxå bara McCormacs argumentationsord. Däremot mycket oklart vad han menar med det.

 7. Det jag inte förstår med Timbrogänget är om de verkligen tror på det de säger. Och om det är sin egen ångest de bearbetar – alltså om Billy McCormac faktiskt ÄR jätterädd för att bli typ bonnig – eller för att bli smutsig om fingrarna när han rensar i landet…
  Eller om de är betalda för att hjärntvätta åt kapitalet? Eller … jag förstår faktiskt inte!?

 8. Till Lillhulda: Nej, det är just det. Svårt att förstå ibland vad som menas. Vad gäller att inte vilja ha ”bondesamhälle” är nog mer att han inte vill ha det HÄR. Med bondesamhälle måste han i modern mening mena ett matproducerande samhälle eller ett mer självförsörjande samhälle. Men det måste finnas någon annanstans i så fall. Däri ligger problemet. Ska jag tolka Billy blir det till ”någon-annans-problem”, en attityd som paradoxalt nog är tämligen antiglobal. Egentligen är allt lokalt procucerat. Det är distribution och tranport som inte är ”lokal”. Detta gäller även om förädlingskedjan av en vara eller produkt innebär olika ”produktionsled”. Vill han inte vara bonnig så hoppas jag att han inte kör stadsjeep. Stadsjeepen är i sin konstruktion och idé en mycket ”bonnig” produkt.

 9. Fri oppinionsbildning till all ära men alvarligt talat, är vi inte nu i samma sits som med sverigedemokraterna inför valet? Med sveriges varmaste höst någonsin så vet jag inte riktigt hur lägligt det är att ifrågasätta alla de forskare som gång på gång försöker få våran uppmärksamhet och oss att ändra vår livsstil angående den globalauppvärmningen. Ska vi då LÅTA någon som Billy McCormac nå ut via media och motarbeta alla de som kämpar för vår värld. Ska inte då Billy McCormac, hur bonnigt det än är för honnom, bli stoppad – till och med censurerad för att inte nå ut med, enligt mig och jävligt många andra, sitt bullshit?

 10. Vi kan tycka vad vi vill om Billy men att han ska bli censurerad är inte metoden. Tvärtom. För fram saker i ljuset och ta det där istället. Problemet med det mesta här i livet handlar om att det sker i egenintressen och utan en förståelse för att man inte är ensam här på jorden. För mig är det voltaireiskt (för att skapa ett eget ord). Jag kan hata andras åsikter men jag bör vara beredd att offra mitt liv för att alla åsikter ska få framföras. Det är extremt viktigt att ta saker vi uppfattar som vilseledande och missledande som väsentliga och att de som framför det som ”inklusiva”. Det är istället Tystheten som skapar NSDP, neonazisim, stalinistiska folkmord och skittidningar som Aftonbladet och Expressen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s