9 reaktioner på ”Bäst just nu bland Timo och prinsessor

 1. Det där var ju bara korkat feministdravel. Nog finns det gott om kvinnliga musiker som också de tagit sig fram på talang snarare än utseende i det här landet på senaste år. Har skribenten aldrig hört talas om Frida Hyvönen, Jenny Wilson, Laleh, Hello Saferide och Marit Bergman? Eller anser hon kanske inte att de är popstjärnor?

 2. Till Lina: Nu kan jag ju inte lägga ord i skribentens mun, men tror nog du missuppfattat argumentationen. Handlade inte om att det inte finns ”kvinnliga” musiker eller kvinnliga popstjärnor. Kopplingen till Timo används bara för att visa ett strukturellt fenomen. Att oxå ange personer som är kvinnor och popstjärnor och mena att de nått dit utan ”utseende” är ingen argumentativ poäng. Det handlar inte om det enskilda skeendet eller att det finns personer som INTE ”är” i mallen. Ungefär som att som blunda för att massutrotning av judar under andra världkriget eller folkmord i Rwanda har skett utifrån argumentet att det fanns inblandade personer som INTE utrotade. Alltså, det handlar om större strukturer och ett systematiskt skeende, inte om den enskilde. Det handlar om de vi aldrig får höra talas om. Det handlar om att vi inte får höra talas om dessa för att de inte är med i ”mallen”. Å mallen ÄR att mannen är subjekt och kvinnan är objekt. Mallen ÄR att kvinnan premieras för hennes utseende och hur sexappealande (för mannen oftast) hon är. Mallen ÄR att att kvinnan ska vara underordnad. Sen att det finns kvinnor som inte ses vara i mallen, eller ”bryter” mot den är helt självklart och ingen nyhet. Men det är ingen argumentativ poäng. Däremot är de bra exempel på att mallen kan ändras.
  Å du behöver knappast vara feministiskt bevandrad för att se hur uppenbara skillnaderna är i pop- och mediaindustrin när det gäller ”talang”, ”kön” och ”utseende”.

 3. Hej Fredrik. Missuppfattat argumentationen? Timos namn pryder ju faktiskt rubriken och författaren skriver att hon blir arg och trött när hon ser honom i media. Vidare att ”Ingen varelse av honkön, med ett alldagligt utseende motsvarande Timo Räisinens hade fått lov att vara popstjärna, stuffa på tv och sälja massor av skivor. Oavsett hur begåvad hon var, hur bra låtar hon skrev och hur bra gitarr hon spelade. Så ser ett av förtrycken mot kvinnor ut.”

  Och avslutningsvis att ” Jag förespråkar INTE att samma snygghetsslaveri som drabbat kvinnosläktet ska tynga även männens själar. Jag önskar bara att fler varelser i världen kunde få utrymme att uttrycka sig i lättillgängliga media, oavsett hur väl deras yttre överensstämmer med det för ögonblicket fastslagna idealet.”

 4. Hej Lina, Som du förstår kan jag inte lägga ord i mun på skribenten. Men som jag ser det, Timo används bara för att framföra en åsikt, han används som en exemplifiering. Det är inte biblisk strikt texttolkning vi sysslar med. Timo får stå som en generell figur för förhållanden som skribenten vill påvisa. Används även i retorisk mening. Å i affekt. I vilket fall, det är inte Timo som är poängen, eller att det finns eller inte finns kvinnliga popstjärnor som är ”lika” Timo i alldagligt utseende. Det handlar om att i Mallen är det så att om du är man så finns det utrymme för massor av Timos, men om du är kvinna så finns det extremt litet utrymme för kvinnliga Timos. Sen kan man i o för sig diskutera om orsakerna bakom detta. Men ta fram ett papper, gå igenom senaste storfilmer de senaste 10 åren, ställ upp manliga framträdande skådisar och framträdande kvinnliga skådisar i varsin kolumn. Lägg till extra kolumn för notering om ålder, roll och relation gentemot andra rollinnehavare och fråga dig om skådespelarbranschen verkligen består av 80% män i 30-85 årsåldern och 80% kvinnor i 19-35 årsåldern.

 5. För mig är Timo poängen. Jag reagerade på citaten i min förra kommentar, resten tyckte jag var ointressant. Du är insnöad på Mallen, och jag är insnöad på Timo. Dessutom tycker jag att du har fel angående utrymmet för kvinnliga Timos, se min första kommentar.

 6. Vet inte ens hur Timo ser ut, eller knappt vem han är. Det är inte viktigt. Jag är heller inte insnöad på Mallen, den är bara rätt så uppenbar. Laleh, Marit Bergman, Jenny Wilson är heller inte viktiga i den bemärkelsen. Du kan ändra många pixlar i din skärmbild innan du märker att den oxå ändrar färg. En utomstående skulle nog i sakta mak undra hur alldagligt Timorepresentativa dessa just är egentligen. Personligen tror jag inte på vissa könsmaktsordningsteorier, men detta innebär inte att jag inte ser. If it looks like coffee, smells like coffee, and tastes like coffee…then it’s probably coffee. Men vi kan aldrig riktigt ”veta”. Men det har mer med ”vetandets” gräns än huruvida det är kaffe eller ej. I vilket fall, med inställningen att allt är fine och utrymmet finns på lika villkor så kommer det ena ”könet” att fortsätta förlora. Å förlora stort.

 7. Vi ser ju det vi väljer att se och tyvärr är det så att folk som snöar in på genus snart inte ser annat. Inställningen att det rör på sig i rätt riktning är nog oerhört mycket mer konstruktiv än att sitta och bli förbannad över att en manlig artist får utrymme och framgång. Trevligt att språka med dig.

 8. Jepp, den egna förförståelsens makt är stor. Att det däremot går i rätt riktning kändes gällande under min uppväxt o fram till början av 90-talet. Tyvärr känns det inte så nu. Klart mer rosa och ljusblått i vår konsumerande mediavärld idag.
  But that aside, detsamma, trevligt att språkas.

 9. Aj,

  hon borde nog lyssna ett par varv på Timo till. Det är ju gräääsligt bra. ”I’m Indian” är en av årets ABSOLUT bästa svenska album. Dessutom ser han bra ut.

  Jag fattar poängen men Timo är ett YTTERST dåligt exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s