Attack på britter av amerikanska plan är tragiskt informativt

The Sun frontar med nyheten om brittiska dödsfall av friendly-fire i mars 2003, Irak. Två amerikanska A10:or attackerade fyra brittiska pansarfordon i konvoj i tro att det var irakisk trupp. Nu fyra år senare släpps videoband från en av A10:orna som visar attacken, samt den kommunikation som pågick mellan planens piloter och sambandscentralen. När det kort efter anfallet uppdagas att det är brittiska fordon som blivit attackerade, hörs även piloternas något chockade utsagor. I slutet hörs även brittisk sambandscentral som ber om ”abort, abort”. Direktlänk till video. Allt igenom en tragisk händelse. Tragisk för den brittiske soldat som miste livet, tragisk för övriga skadade i konvojen, tragisk för piloterna, tragisk för nära och kära, tragisk för världen. Att piloter, reservister av majors och överstelöjtnants grad, var helt ”gröna” i stridssituation och att det bröt flera gånger mot rätt ”engage-policy” gör det inte mindre tragiskt. Rättsliga eftergifter…glöm det. Kom ihåg, vi har med Pentagon att göra.

Som informationssnubbe ser jag att det även är tragiskt ur informationslogistisk synpunkt. Tragiskt som exemplet är så visar det på ett tydligt sätt hur viktigt det är med informationsflöden och kommunikation. Sett ur ett informationssystemperspektiv skedde flera glapp. Många aktörer inblandade, inget koordinerat samband, ingen samstämmig faktabild, svaga kommunikationsvägar, oklara riktlinjer hur det ska ageras och kommuniceras, svaga semaforliknande inslag (allierade försedda med orange kanvas), missförståndskänsligt. I en stridssituation är det förståeligt att det är svårhanterligt, men informationslogistiskt borde det intressant nog ställas högre krav.

[Textens läsbarhet: LIX-index 46]

Andra bloggar om: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s