Detta är iallafall inte webb 2.0!

Computer Sweden gör idag i artikel ”Facket rasar mot webb 2.0-försök” ganska märkliga kopplingar. De vill tydligen via rubriken få oss att tro att det handlar om en 2.0-tjänst. Det hela rör sig om tidningen PC för Alla som låter sina läsare skicka in egna nyhetsartiklar för publicering på tidningens webbsajt.

Pc för allas satsning är ett steg mot en sajt baserad på mer användargenererat innehåll. Tidningen erbjuder sina läsare möjligheten att skicka in antingen nyhets- eller testartiklar. Artiklarna publiceras under vinjetten ”Läsarnas artiklar”.

Men vad menar Daniel Goldberg på IDG.se med att det skulle vara ett ”webb 2.0-försök”? Det hela handlar ju bara om att en tidning ber läsare att skicka in förslag på nyheter och tester. Den ”tekniska” biten är t ex detta:

Använd formuläret här, så skickas texten till tjänstgörande redaktör, som sedan publicerar den på sajten. (Från PC för Alla)

Okej, det är en viss typ av tjänst, det syftar till att vara användargenererat innehåll, men det är inte 2.0. ”Tjänster” i 2.0 ska gärna handla om tjänster hos komponenter, plattformar och program, mer av ”services”. Att vara användargenererat handlar heller inte om att det är kommet från användare. Istället bör det röra sig om användare som utnyttjar teknik hos webb, webbtjänster, services osv, för att skapa ett mer dynamiskt nätverkande innehåll, eller en för stunden individrelaterat innehåll. Den underliggande tekniken är för användaren oväsentlig men där finner vi ett mischmasch av scripts, javascripts, DOM, Ajax, Ruby, XML, XHTML, osv. Ett post-formulär hos PC för Alla är däremot inte nåt av det ovanstående.

[Textens läsbarhet: LIX-index 40]

Andra bloggar om: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s