Uppdrag Granskning är ibland metakanal och ibland bra

Kvällens sändning av Uppdrag Granskning visar än mer tydligt hur mediavärlden idag utgör en formidabel och intressant Gatekeeper. I vissa sammanhang brukar man inom medieforskning tala om en Gatekeeper, en person eller en funktion som i stor utsträckning möjliggör förmedling av stora mängder information. Ingen eller få verkar idag bry sig om primärkällor eller direktupplevande första vittne. Utan att de flesta av oss gör oss medvetna om det så kanaliseras mediabruset genom väldigt få kanaler och avsändare. Ett förhållande som är tydligt i Sverige med en extremt homogen mediabild. Dessa kanaler får därigenom första, och i viss mån enda, dagordningsrätt i att formulera innehållet i information och fakta. Uppdrag Granskning är själva gatekeepers och missar ibland sitt mål, men deras reportage om det tragiska dödsfallet kring Marcus Gabrielsen visar hur flertalet av mäktiga aktörer inom media och politik återanvänder och fabricerar information som inte ens är sekundärt källbara. Vi håller på att bli okritiska konsumenter av nyheter och politiska budskap på ett oroande sätt.

Hetluftskandidaten nummer 1, den franske inrikesministern Nicolas Sarkozy, har jobbat hårt för att Conseil Constitutionnel ska godkänna en lag som ska hindra att ”våldsamma” bilder och filmsekvenser görs tillgängliga via Internet av andra än journalister. Fokus för lagen döljs i att det skulle handla om att komma åt ”happy slapping”, men konsekvenserna kan bli katastrofala. Det blir alltså olagligt för ett ”första vittne” att sprida filmer eller bilder på våld som begås av polis, militär eller annat myndighetsstyrt maktmedel! Endast ”godkända” journalister får sprida filmer av t ex tortyr, Rodney King-misshandel, våldsamma demonstrationer osv. Detta i ett land som Frankrike. Ett land som i stort är grunden för yttrande- och meddelarfriheten.

H O W F A R W E H A V E C O M E!
Jepp, lagen är godkänd.

Andra bloggar om: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s