Sammanfattning av Fichtelius tankar om Ordförande Persson

Här följer den intressanta sammanfattningen av Erik Fichtelius reaktion på andras reaktioner på Ordförande Persson. Allt hos Studio Ett med Anders Holmberg.

Först röster från gatan. Stockholmsgatan.

Alla snackar skit… Varför GP inte gör… Förmedlar mänsklig bild… Stor statsman men ganska liten också… Bekräftar bild av GP… Förstärkte… Maktfullkomlig med mobbningstendenser… Trodde få mer spännande inblick i politik… Mest pajkastning… Ny bild… GP blev mänskligare… Mer ärlig… GP beskrivs som pappa. Trofast, äldre, lite halvbitter man, men med glimt i ögat.

Nu AH. EF med från sändarbil. 4 timmar av 100 timmar och 10 år. Hur känns det EF? EF centrifugerad. Från briljant till årets skitstövel på ett dygn. Blandad. EF oförberedd på känslostorm. EF ser sin hud inte så tjock som han trott. Trots 40 år i smeten. EF nämner omröstning i Aftonbladet. Inget mellanläge. Antingen ris eller ros. AH ber EF analysera. EF tror det råder förvirring om vad OP är för typ av program. Dokumentär, reportage, arbetsplatsreportage? Ingen riktig läsart för OP. Vad tänkte du själv EF för 10 år sedan? EF ärlig. Klart inte han tänkte mycket. EF körde serve-volley. Känslor styrt. Det här verkar intressant osv. Men ingen klar game-plan. Mer magen.

Radiokommentarer från tre tyckare. Från DN (Peter Wolodarski) , Sydsvenskan (Heidi Avellan) och Aftonbladet (Olle Svenning).

Lysande journalistik. EF ringar in centrum. Gestaltning av moderna maktutövandet. Kritiken varit småborgerligt gnällande Stora journalistpriset. (Aftonbladet)

Fantastisk TV. Klistrad vid rutan. Fantastisk bild av GP. Fascinerande. (Sydsvenskan)

Intressant serie. Aldrig så nära en statsminister. Unikt historiskt dokument. Klistrad. Förstärkt en bild. Bild av GP som tom på ideer och fokuserad på makt. Men saknar det kompletta materialet. SVT borde lägga ut alla 100 timmar på webben. Undrar över EFs urval. Är urval representativt? (DN)

EF överraskad av kommentarer. Svängning intressant. Först bara ris och nu ros. EF bett alla att titta på hela serien först. Sen kommentera. AH frågar EF hur representativt urvalet är? EF tycker inte allt ska släppas fritt. Mer principfråga för källskydd än för dramaturgi. EF säger OP klipptes kronologiskt. Först tematisk, men gick inte. Liv kronologiskt, inte tematiskt. Men kommer tematiseras. I bokform, genom forskarvärlden, genom specialutgåvor.

AH frågar varför mer handlat om GPs personliga kommentarer om andra än om politiska händelser. EF tycker man ser vad man vill se. EF tycker personkommentarer utgör liten del av programserien. Tar upp exempel. Politik hela vägen. Men paketerat genom personlig vinkel. Dokusåpa men politik enligt EF. EF tycker OP ska ses en gång till för man ska fatta. Ingen sett ”fel” saker enligt EF men man ser vad man vill se. AH tar upp EMU som exempel. AH tycker sig sakna förklaring till GPs velighet. EF säger ändå att det tog upp 30 minuter. Hur med GPs sanningssägande, frågar AH. EF säger det är GPs berättelse. GPs ord. EF kollar inte allt. GPs ord som gäller. GPs ord också fokus.

AH frågar hur GP förändrats. Mer missnöje, misstänksamhet säger EF. Men också mer helikoptersyn. AH frågar om EF träffat GP efter seriesändning. Visat serien innan sändning, men GP recenserade inte. EF säger att GP får återkomma i forum som han själv väljer. EF ska iallafall iväg och åka skidor.

Medverkande:
EH – Anders Holmberg
EF – Erik Fichtelius

Andra bloggar om: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s