KD blir snart ett K och ett D med skilda ting

Utbrytargrupper från KD vill starta nytt parti, rikstinget i Sundsvall gav alltför svaga utspel i abortfrågan, herr Hägglund vill att alla ska komma överens, KD kommer att splittras, osv.

Ypperligt intressant hur maktspelet fortskrider i det politiska allianssverige. Jag är ledsen Hägglund, men du leder faktiskt Kristdemokraterna – ett parti vars grundideologi är starkt förknippad med tämligen traditionella kristna värderingar. Men för herr Hägglund spelar det kristna allt mindre roll, så även (för KD) brinnande frågan om abort. För det handlar numera om makt, och politisk makt. Herr Hägglund, och för övrigt även Måådan och avgående Leijonet, prioriterar i stort bara att fortsätta vara i maktställning (läs regeringsställning). All ideologi, grundläggande värderingar, partiprogram och partiunika handlingsalternativ är slängda i alliansens gemensamma sophög. Här gäller det att vinna nästa val! Å man vinner inte nästa val på att hävda sina egna grundläggande idéer. Alliansen var ju tvungna att sno retorik och argumentationspåfund och gammal skåpmat från ”gamlingarna”, the big red machine. Gissningsvis har spinndoktoren Schlingmann extraknäckat hos herr Hägglunds kansli och fyllt hans retorik inför rikstinget med floskler om gemensamhet, förvalta förtroende, förvalta valresultatet, få igång Sverige och vara stark gemensam röst i plattformen…osv. Å i den schlingmannska retoriken finns det inte plats för att hävda kristdemokratiska idéer om att värna ofött liv, hindra aborter, värna om idiotidéer om kärnfamilj, jaga homosexuella osv. Men å andra sidan, jag skulle inte bli förvånad om även detta snart syns även i mer moderata resonemang.

Kort hos SvD.
Stationsvakt har en variant.
DN blåser på om hot mot KD.

Lästips och en bok vars innehåll ALLA borde bära med sig – Karen Armstrongs Battle For God. Kampen för Gud på svenska.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s