There’s a new sheriff in town

Som ”skyddad” medborgare i en så kallad demokrati av västligt snitt är det inte mycket som skrämmer mig, i ett större perspektiv. Tänker inte gå in på djupet varför jag inte känner mig direkt hotad eller varför jag inte har en känsla av rädsla i dagligheten, men mycket grundar sig förmodligen i uppväxt, omgivning och egna val. Givetvis känner jag en olust inför större skeenden som nykolonialism, neoimperialism och Sunblockartister, men jag bär inte på en överdriven rädsla för min nästa. Jag blev däremot påmind om något som verkligen skrämmer mig när en SVT-dokumentär repriserades (från våren 2006) häromdagen. Sheriffen i Ryd skrämmer mig. Eller rättare, det är rädslan som styr i Ryd, och det är den rädslan jag inte verkar bära. Från ett bortifrån-perspektiv är det givetvis lätt att ”döma” Rydspersonerna och sätta sig på höga hästar, slå sig för bröstet, och hävda att sådär inskränkt är minsann inte jag! Å andra sidan, Rydspersonerna är själva offer (i viss mån) för sin egen omgivning, uppväxt, föräldrar, grupptänkande, utanförskap osv. Men att hävda (som dokumentären i stort gör) att händelserna i Ryd är vad som händer när samhället rustar ner av närvarande ordningsmakt vilket leder till att rädslan lätt får fritt spelrum – detta är en för enkel förklaring. Det är en förklaring i Hobbes anda och känns inte helt genomtänkt.

Jag tror att våra egna val av att vara rädda eller inte spelar större roll än vi vill medge. Rydspersonerna väljer att vara rädda.

Andra bloggar om: , , , , , , , , och annat

En reaktion på ”There’s a new sheriff in town

  1. Tänk om någon inbrottstjuv har med sitt ett skjutvapen? Då kan ju ”sheriffen” stå där med sitt basebollträ. Jag vet att detta var sent postat men jag ville bara få det sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s